Solicitari adresate Guvernului pentru turul 2 ca toti cetatenii sa poata vota

Solicit Guvernului Romaniei renuntarea la prevederile articolului 44 ale legii 370/2004, republicata si actualizata, privitoare la declaratia impusa cetatenilor ce voteaza pe liste speciale pentru ca ea reprezinta un obstacol major in realizarea dreptului la vot a multor cetateni, asa cum s-a putut vedea in turul I, iar declaratia respectiva nu are nici o valoare juridica.

Daca Guvernul doreste sa mentina legalitatea si sa avertizeze sau sa informeze cetatenii asupra gravitatii incalcarii legii privind alegerea presedintelui se poate introduce un text pe fiecare lista speciala, deasupra tabelului cu semnaturi ale votantilor, care sa informeze votanti asupra acestui aspect. Aceasta procedura ar avea putere juridica, ea fiind girata de semnaturile celor in cauza, dar si a 2 martori – Presedintele si un membru al sectiei de votare.

Deasemenea, avand in vedere ca respectarea si promovarea drepturilor cetatenilor romani este o obligatie primordiala a Guvernului si a statului roman, solicit Guvernului Romaniei marirea numarului sectiilor de votare in strainatate pentru a asigura fiecarui cetatean exercitarea dreptului la vot in conditii rezonabile.

Iulius Rostas
cetatean roman

PS Doar ce am citit propunerile Fundatiei Soros adresate Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea accesului la vot in turul 2 al alegerilor. Propunerea privind declaratia buclucasa nu e viabila, ea fiind minimala si nerezolvand problema asigurarii corectitudinii alegerilor invocata de Guvern.

PPS Propunerea facuta ieri, de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate in fata instantelor, desi devenita populara in anumite cercuri, nu are sanse mari de izbanda. Prin urmare, sansa ca CCR sa se pronunte asupra procedurii si dreptului de vot a cetatenilor care voteaza pe liste speciale este foarte mica. Dar atunci sa facem macar propuneri simple care sa remedieze problemele imediate.

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: